Böcker

dsc-0010.jpg

 Pirjo signerar bok

 

 

 

 

 

 

 img-6061.jpg  

Flashback Slutsåld som pappersbok.

Finns som E-bok:

En självbiografi mellan åren 3-6 år. Pirjo växer upp i en dysfunktionell familj i en by långt ute i skogen. (Solberg i Örnsköldsviks kommun). En familj vars sanning är otäckare än ryktet någonsin uppnår. Pirjo vill med denna lättlästa, händelserika bok visa på vad som kan hända om föräldrar och samhället vänder uppmärksamheten ifrån barnen, i sin jakt efter respekt, bekräftelse och kärlek.

 

Recension av Nils Ågren ,Tidningen 7/Webben 7

http://webben7.se/artikel/89751/pirjo-visar-foton

”Jag fick inga nya skor men pappa blev ju i alla fall glad över sin nya cowboyhatt.” Lisen, snart fem år tänker en sista tanke innan hon somnar efter en händelserik dag på Åsele marknad. Det är en hjärtskärande mening halvvägs in i denna mycket otäcka barndomsskildrig. Lisen är mitt i sin misär på något sätt lättad över att pappa är glad, för det är sannerligen inte ofta han är på bra humör.

Pappa är alkoholiserad tyrann och ofta mycket brutal, mamma är schizofren. Lisen, hennes tvillingsyster Lajla och deras äldre syster Sirpa har en uppväxt som är rena mardrömmen. Inte nog med att familjen är dysfunktionell; familjens vänner och omgivningen i den lilla byn i Örnsköldsviks inland är om möjligt ännu mer skrämmande.

Här förekommer såväl våldtäkter som barnpornografi och den självbiografiska boken består av drygt 100 sidor mycket obehaglig läsning. Att barnen blivit märkta för livet är inte svårt att förstå. Att Lisen överhuvudtaget kan leva ett normalt liv efter en sådan barndom är närmast en gåta. Förhoppningsvis kan boken bidra till att det här inte händer någon annan.

Recension av Anna-Maria Wiklund, Sundsvalls Tidning

http://whttp://www.st.nu/kultur/traumatisk-barndom-blev-till-bokww.st.nu/kultur/traumatisk-barndom-blev-till-bok

Röster från läsarna

"Vilken otäck bok, men samtidigt rolig. Man fick ju skratta mitt i allt det hemska."

"Jag streckläste boken. Kunde inte sluta läsa."

"Har läst din bok! Helt tagen, och du skriver helt fantastiskt! Blev så berörd av din bok." 

klokbok.jpg

 

 KLOKBOK  OBS, Boken är slutsåld.

En mångfacetterad bok varvad med foton, tänkvärda insikter och varsamma dikter.

Lättläst för både ögat och själen.

Bilderna är tagna i västernorrlands län och är oretuscherade.

Litteraturkritik av Stefan Whilde, Tidningen Kulturen i Malmö

Jag sitter och slår, till synes på måfå, i Pirjo Holmströms ”Klokbok”. Mycket bilder och korta, ofta tänkvärda texter. Bilderna är nästan uteslutande naturbilder, dessutom oretuscherade. De är okonstlade och naivt vackra, så som naturen i sig själv. Texten kan svaja på sina ställen, rent språkligt, och gå från rak eller smeksam och lekfullt filosofisk till banal och ofärdig, men budskapet är tidlöst och attraherar mig fullt ut.

 Holmström skriver om att erfarenheten inte kommer med åldern. Hon skriver om ordens betydelse, om vad mod och rädsla är och om vikten av att göra ingenting! Här finns dikter och en morgonsaga till författarinnans egen son. Och en hel del att fundera över. Som till exempel detta:

”Rättvisa är bara ett tillstånd som uppstår när några människor upptäcker att de delar samma normer och värderingar.”

”Ångest är lögnens baksmälla.”

”Klokbok” är en bok att ständigt gå tillbaka till, att slå i (till synes på måfå), att känna igen sig i, att bli påmind av och att stanna till hos för att glömma det man lärt sig och lära om från början.

1omslag-kopia.jpg

E-bok: Min vegetariska kokbok, Mjölkfria recept Lättlagade, goda, mjölkfria vegetariska recept baserade på enkla lättillgängliga ingredienser.
En kokbok för den som enkelt och lätt vill leva hälsosamt och billigt.
Min vegetariska kokbok är sparsam både för miljön och hushållskassan.

Litteraturkritik av Stefan Whilde, Tidningen Kulturen i Malmö

Mat & dryck kan vara en skön väg till njutning och hälsa. Spontant ser jag framför mig en tallrik med sesambröd, smält smör, fetaost och rödbetor, en skål med färska blåbär, en annan skål med valnötter och en karaff med rödvin. Jag slukar gärna matlitteratur och skriver själv en bok om mat och vin tillsammans med min bror, mästerkocken Anders Karlsson. 

För inte särskilt länge sedan läste jag med behållning Pirjo Holmströms ”Klokbok”, en vardagsfilosofisk tankebok rikt klädd i natursköna fotografier. Nu frossar jag i hennes ”Min vegetariska kokbok – mjölkfria recept”. Jag är visserligen inte vegetarian själv – jag äter fisk och fågel – men har helt valt bort gris och nöt från bordet. 

Holmströms kokbok börjar med enkla råd till en hälsosammare matlagning. Väldigt goda råd måste sägas. Bort med allt som är cancerogent, både i mat och hushållsapparater. Tips om nyttigt fett och annat som i olika kombinationer hjälper kroppen att fungera på ett bra sätt. Krydd -och örttipsen tilltalar mig lite extra. Holmström lyckas också klämma in en saftig moralkaka, med glimten i ögat.

Att recepten i Holmströms bok är mjölkfria ser jag som en naturlig följd av hederlig upplysthet. Komjölk är nämligen för kalvar, inte för människor, och skapar synliga och dolda sjukdomar hos en stor del av det västerländska folket. Något som jag skrivit om i femton år och det har varit en utmaning i ett land där Socialstyrelsen fortfarande rekommenderar ungar att hälla i sig mjölk i vått och torrt. 

Vi får lära oss hur man ska koka bönor, ärtor och linser och hur man kan använda  mjölkfri mjölk (alternativ till komjölken) i matlagningen. Sedan kommer recepten och det rivstartar med ugnsbakad pannkaka med jordnötter! Jag är såld på jordnötter och receptet känns nästan som en förälskelse under kastanjeträden i tonåren. Soppor gillar jag också och där bjuder Holmström generöst. 

Bönor blir jag inte direkt knäsvag av, men borlotti med bambuskott måste jag prova någon gång. Och alla sallader! Ja, det bara fortsätter. Närmare 200 recept! Och då har jag inte ens nämnt desserterna. Allt komponerat till frestande, väl avvägda fotografier. Tack Pirjo Holmström för denna kulinariska resa. Jag hoppas att många läser boken och låter sig inspireras.

942052-460548457365184-758628256-n.jpg

Facebookgruppen som blev en bok.

 Pirjo är medförfattare till denna antologi tillsammans med 62 andra författare. Denna bok är den första i en serie på fyra böcker. De tre övriga böckerna i quadrologin, Whildeanska Våren, sommaren och vintern hade release under 2014 och 2015.

modern-shamanism.jpg

E-bok: Modern Shamanism


En shamanistisk handbok där mystik och magi går hand i hand med praktisk kunskap.
Finns det hemligheter som inte får delas eller kan vem som helst bli shaman?
Finns det verksamma shamaner idag? 
Hur går en ritual till?
Boken för dig som vill fördjupa dig inom shamanism både praktiskt och teoretiskt.

Omslagsfoto av Peter Armstrand. Mannen som spelar flöjt på fotot heter Will Rubach.

 E-bok: Shamanvindar

En spänningsroman där du bjuds in i en rätt så vanlig småstad kryddad med mycket mystik, mord, sex, kärlek och olyckor. Eller är det verkligen olyckor? Blev någon mördad och i så fall av vem? Är Amorinerorden en farlig sekt eller ett sällskap med ett kärleksfullt syfte? Följ Lennart och Kicki på deras äventyr när de från en helt vanlig vardag tvingas in i situationer de aldrig kunnat drömma om. Spänningsromanen innehåller en hel del foton och enligt författarinnan så är dessa arrangerade och berättelsen påhittad.

 

Whildeanska våren - 113 röster om kärlek och erotik

Pirjo är medförfattare till denna antologi.

Den här boken handlar om kärlek sedd genom 113 människors ögon. Med förord av Stefan Whilde. Boken är den andra i en Quadrologi som kulturgruppen Whildeanska hösten skriver tillsammans.

Whildeanska Hösten finns på facebook och är idag en folkrörelse med fler än 1400 medlemmar spridda över hela Sverige och våra nordiska grannländer.

 E-bok: Integration, Kärlek och Hat - Essä

En essä där författaren filosoferar kring
sanning och myt inom nutida integration, kärlek och hat.
Här kan du finna information om hur mycket en asylsökande
får i bidrag och hur mycket en tiggare kan tjäna ihop på en dag.
Du får en liten inblick i våra minoritetsgrupper och
du kan låta dig förföras en stund i kapitlet kärleksdikter.
Boken öppnar även en dörr på glänt där du får läsa personliga intervjuer
med människor som varit eller är i kärleksrelation.
En bok om drömmar, mål och hur det egentligen blev.

WHILDEANSKA VINTERN - 110 RÖSTER

Pirjo är medförfattare till denna antologi.

 

Whildeanska vintern - 110 röster handlar om relationer över generationsgränser och om föräldraskap. Boken handlar också om hälsa och natur och den har samhället som grundtema. Detta betraktas här genom 110 skribenter och konstnärers ögon.

 

Sagobok, O DRAGAO DO RABO LONGO

Draken med den långa svansen, endast utgiven i Brasilien på portugisiska. 

Bokens första exklusiva premiumupplaga säljs i begränsad liten upplaga endast i Brasilien.

Förlag: ERA Editora Rosa Amarela, Brasil

Boken är handsydd i sidenmaterial och illustrerad av Maria Da Glora Amaral.

Översättare från svenska till portugisiska: Eliamar Correia da Paz Stensson

Pirjo har överlåtit hela vinstandelen till gatubarnen i Brasilien.

WHILDEANSKA SOMMAREN -92 RÖSTER

Pirjo är medförfattare till denna antologi.

Nyckelorden är mat och dryck, resor, stad landsbygd och världen i stort.
92 skribenter sprungna ur kulturgruppen Whildeanska hösten, tar sig an ämnena med lust och nyfikenhet.

Surdegsbröd från skånska fiskebyar, persikst sesambröd med fetaost, bräserade djurtestiklar, jordanska lammrätter, grodlår sjudna i riesling och amarettifyllda persikor med stänk av pressad blodapelsin.

E-bok: I VÄNTAN PÅ TÅGET

En psykologisk thriller där många faller offer för en ny smitta eller finns det en eller flera mördare?

Psykopater försöker organisera sig och ta över världen.

Är Illuminati en masspsykos, konspirationsteori eller finns dom på riktigt?

 

 

 

E-bok: VI VILL INTE TIGGA

Alex, en av de som tigger tittar uppgivet på mig. "Vi vill inte tigga, men vad ska vi göra?"
En fotodokumentär skildring av EU-migranter som tigger i Sundsvall under åren 2013 till 2015.

 

 

Medialänkar från fotoutställningen i samband med E-bokreleasen av: Vi vill inte tigga

http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/pirjo-visar-de-utsattas-vardag

http://sundsvall.etc.se/kultur-noje/pirjo-dokumenterar-livet-pa-gatan

 

 

E-bok: I BACKSPEGELN

 

 

 Dikter, Tankar, Foton

 

 

 

 

 

ALFABETET FÖR ANALFABETER

GRATIS E-BOK. VARSÅGOD!

För att få tillgång till pdf-versionen av E-boken, så kontakta Pirjo via kontaktformuläret  på hemsidan så mailar hon E-boken till dig. (Filstorlek 11.8 MB.)

Läs boken på nätet via denna länk:

http://en.calameo.com/books/004753418efb6f1dd336b

 

Läromedel som stöd för dig som lär en medmänniska att läsa och skriva på svenska.

Denna E-bok är tänkt som extra stöd i lärandet för de som inte haft möjlighet att lära sig det svenska språket från grunden. Med hjälp från dig som redan kan läsa och skriva på svenska så fungerar E-boken som ett extra stöd på vägen.

Läs bokstäverna högt tillsammans, ljuda, peka och leta bokstäverna i orden och bilderna. Kombinera gärna med att skriva egna ord i en anteckningsbok på sidan om och använd E-boken som hjälpmedel.

Titta er runt i närmiljön. Hittar ni fler ord som innehåller de bokstäver och ord som ni läser i E-boken?

Lek!

 

 

 

 

HÄLSA & FOLKBILDNING, Första boken

”Idag är det kanske viktigare än någonsin att ta tillvara människors livserfarenheter, att lyssna och lära.
Det finns nästan oräkneliga deifnitioner av hälsa och ohälsa, inte minst i ett internationellt perspektiv.
I den här boken berättar 101 människor om några av dem.”


Ur bokens förord:

Hälsa & Folkbildning är ett bokprojekt som arbetar med upplysning och folkbildning
i hälsofrågor ur ett internationellt perspektiv.
Projektet står för hälsofrihet och mångfald och vill bidra
till att det medicinska monopolet i Sverige luckras upp och avvecklas.

 

Tillsammans är de 101 skribenter i första boken. Pirjo bidrar med ett kapitel.

 

 
HÄLSA & FOLKBILDNING, Andra boken

”Under 1900-talet och fram till vår tid har innebörden av hälsa allt mer reducerats till funktionsduglig,
symtomfri, arbetsför. Knutor på stämbanden opereras bort 'för säkerhets skull' utan att orsaken
bakom det synliga sjukdomsresultatet utreds och botas, eksem undertrycks med våldsamma läkemedel av kosmetiska skäl till dess att patienten utvecklar astma, bronkit, depressioner eller hjärtsvikt.”


I den här boken medverkar 121 kunniga och engagerade skribenter. Pirjo bidrar med ett kapitel.

 

 ETT KÖPFRITT ÅR

GRATIS E-BOK. VARSÅGOD!

För att få tillgång till pdf-versionen av E-boken, så kontakta Pirjo via kontaktformuläret på hemsidan så mailar hon E-boken till dig. (Filstorlek 4.15 MB.)

Läs boken online på nätet via denna länk:

http://en.calameo.com/books/004753418a3350a7eca94

Det bidde i alla fall inte string! 

"Råkade tvätta bikinin i 60 grader istället för 40 grader.
Det bidde i alla fall inte string. Sommaren räddad."
Som ett experiment över hur långt man kan sträcka sig i modern tid för miljöns skull
så testar författaren att leva efter konceptet, ett köpfritt år.
I E-boken, Ett köpfritt år, kan du följa författaren under köpfria året
och ta del av hennes erfarenheter och tankar.
E-boken tar även upp en del miljöfakta och förslag på hur vi
enkelt i vardagen kan vara mer miljövänliga.
Det handlar inte längre om de utsläpp som varit för det har vi redan orsakat.
Nu handlar det om de utsläpp som vi kan förhindra och undvika.
Tillsammans kan vi rädda världen! 

 


Kommentar från en läsare, Matilda:  "Åh den var så väldigt bra och inspirerande, tack att du skrivit den!"

 

 

VEGETARISK FEST, Mjölkfritt 

Nu är den här! "Vegetarisk fest, mjölkfritt"
En uppföljare på förra succén E-kokboken,
Min vegetariska kokbok av Pirjo Holmström.
Vad sägs om en Nobel-inspirerad middag?
I E-boken "Vegetarisk fest, mjölkfritt" kan du välja goda, lättlagade
vegetariska och veganska recept.

   

 

Hälsa & Folkbildning – Tredje boken

383 sidor.
120 skribenter, 120 texter.
Pirjo meverkar med ett kapitel i boken.
Med förord av Stefan Whilde.

 

 Hälsa & Folkbildning – Fjärde boken

 

Projektets finalbok utlovar 364 sidor vassa, engagerade och inspirerande texter om hälsa – för hälsofrihet och medicinsk mångfald!
Vi knyter ihop säcken. 200 skribenter har medverkat i detta unika, nordiska projekt.
Fler än 400 texter har skrivits och publicerats på 1500 boksidor!
”Det är ringarna på vattnet som gör det.
Fler blir fler och till slut så tippar bägaren över.
Så bli en ring på vattnet du också. En ring för hälsofrihet.”

 

 

BETRAKTELSER FRÅN EN TJÄRSTUBBE

Författarens betraktelser under åren 2016-17 genom dikt, bild och text.

GRATIS E-BOK

Läs boken online på nätet via denna länk:

http://en.calameo.com/books/004753418f535c9af6fd3

För att få tillgång till pdf-versionen av E-boken, så kontakta Pirjo via kontaktformuläret på hemsidan så mailar hon E-boken till dig.

 

 

 

E-bok

Vegetariskt Glutenfritt Mjölkfritt

Alla recept i E-kokboken är vegetariska, glutenfria och mjölkfria.
Nu kan du välja att äta mer vegetariskt, hälsosamt och miljövänligt.
Det här är en kokbok som innehåller ytterst enkla goda recept.
Fri från ingredienserna vete, korn, råg, malt och mjölk.
Några få recept innehåller ägg.
Kokboken passar dig som inte tål gluten eller mjölk och den är även ett bra val för dig som vill prova på denna form av hälsosam kost.
Kom ihåg att ris och glutenfri pasta inte är hälsosamt bara för att det är glutenfritt. Ät raffinerade glutenfria produkter måttligt och välj istället mer grönsaker och sallad som ett hälsosammare val.
Ät gott, Må gott!